Ötüken Ormanından Ayrılmayın! ( Bilge Kağan): Göktürkler, 1500 Yıllık Yeni Bulunan Türk Kadınının Mezarı ve Ayakkabıları

16 Nisan 2016 Cumartesi

Göktürkler, 1500 Yıllık Yeni Bulunan Türk Kadınının Mezarı ve Ayakkabıları



      Moğolistan toprakları Altay Dağları'nda 2800 rakımda 1500 yıl önce gömülen Türk Kadınına ait mezar gün yüzüne çıkarıldı. Kıyafetleri,eşyaları ve atıyla birlikte gömülü olan bu kadının mezarı , Orta Asya'da bütünlüğü bozulmamış halde bulunan ilk mezar örneklerinden birisidir. Bilim insanları mezardan çıkan eşyaların Türklerin kültürüne ilişkin önemli ipuçlarını ortaya çıkardığını söylediler.


                                                Türk Mezarının Bulunması ; 

      İngiliz Daily Mail'in haberine göre arkeologlar Moğolistan'da Altay Dağları'nda  1500 yıllık olduğu düşünülen Türk kadının mezarını gün yüzüne çıkardı. Siberian Times'ın haberine göre mezara ilk önce bölgedeki çobanlar rastladı ve Khovd Şehir Müzesinden arkeologlara haber verdiler. Bozulmadan korunmuş bir halde bulunan mezarda kıyafetleri ve atıyla birlikte gömülen kadının giydiği modern güzellikteki çizmeler bulundu.


                                                 Sıradan Bir Türk'ün Mezarı ;

     Orta Asya'da bütünlüğü bozulmadan bulunan ilk Türk gömüsü olduğu düşünülen mezarda bulunan insan kalıntıları keçeyle sarılıydı. Altay Dağları'nda 2.800 metre rakımda bulundu. 3 metre derinliğindeki mezarın bölgedeki hava koşullarının etkisiyle günümüze kadar korunup gelebilmiştir. Khovd Müzesi'den araştırmacı B.Sukhbaatar , '' Üst sınıftan bir kişi değil ve muhtemelen de bir kadın cesedi. Çünkü mezarında yay bulunmuyor. Şimdi dikkatli ve yavaş biçimde mumyanın sargılarının açıyoruz. Böylelikle cinsiyeti kesinlik kazanacak'' dedi.


                                       Bütünlüğü Bozulmamış İlk Mezar ;
      B. Sukhbaatar Moğolistan'da bulunan mezarın Orta Asya'daki bütünlüğü bozulmamış ilk Türk gömüsü olduğunu belirterek '' Bu çok ender rastlanan bir fenomen. Bu bulgular bize Türk inanç ve ritüellerini gösteriyor. Mezarda dizgin,kil vazo, ahşap kase , yalak, demir tencere, at kalıntıları ve kadına ait kıyafetler bulundu. Atın kurban edildiğini net şekilde görüyoruz. 4-8 yaşlarında bir kısrak olduğu anlaşılıyor. Pamuktan yapılmış 4 ceket de bulduk. Bulgularımız arasında sadece koyun yününden yapılan kıyafet ve eşyalar değil , deve yününden yapılanlar da var , bu çok ilginç. Mezardan çıkanlar arasında bir de şapka var.
      Bulunanlar mezarın yaklaşık MÖ 6. yüzyıla ait olduğunu ve bu insanların ticaret konusunda da oldukça becerikli olduğunu gösteriyor'' dedi. Mumyanın bütün giysileri dikişleri ve desenleri çok iyi işlenmiştir.
     Mezarda kurban edilmiş at ve at kalıntılarının yanı sıra çok iyi korunmuş şekilde renkli işlemeli çantalar da bulunmuştur.

     Mezarda yastıklar,bir koyun kafası , içine koyunun sırtı konulmuş keçeden bir seyahat çantası, keçi kemikleri ve çanağı taşımak içinde kullanılan bir çanta vardı. B. Sukhbaatar , ''Buluntular insanların çok iyi birer zanaatkar olduğunu gösteriyor. Bunun sıradan bir insanın mezarı olduğu düşünülürse , zanaat becerileri oldukça iyi gelişmiş'' dedi.


                                  Modern Güzellikteki , Kadının Çizmesi;
    Bütün bu kalıntıların arasında çıkarılan mumyaya ait olan oldukça iyi işlenmiş olan ayakkabı (Çizme) arkeologları şaşırttı. Sosyal medyada yayınlanan fotoğrafla bir anda fenomen haline gelen bu mumya ayakkabısı , meşhur bir spor markasının üç çizgili modellerine hayli benziyor. Arkeologlar ayakkabıdaki çizgilerin bağcık olduklarını söylediler.
   Bağcıklı ayakkabıların 19.yy'da Avrupa ülkelerinde öne çıktığı bilinmektedir. Fakat bu ayakkabı tarihi yeniden yazacak türdendir.

                                                 Sonuç Olarak Arkadaşlar;

    Pazırık Kurganlarında da MÖ 5.yy'a ait kadın modern güzellikte ince süs işlemeleriyle kadın çizmeleri bulunmuştu. Tüm bunlar bize Türk Kadınınn Estetiğe verdiği önemi göstermektedir.
    Çin metinlerine göre MÖ 6. yüzyılda Orta Asya'dan Sibirya'ya kadar olan bu bölgede, İpek Yolu boyunca Türk Kabileleri ve Soğdiyanlar yaşıyordu. Kendi alfabelerini geliştiren, kurt ve mavi rengi de içeren bir dizi sembole sahip olan Türklere ait bölgede daha önce de başka mezarlar bulundu. Hatta türküaz (renk) kelimesinin kökeninin Türk'e dayandığı da iddia edilir.2003'te bir mezarda bulunan 2 bin yıllık iskelete yapılan DNA analizi , cesedin modern Türklere ait genleri taşıdığını ortaya çıkarmıştı.
     Arkeologlar iki yıl önce de Altay Dağları'nda Türk savaşçıya ait olduğu düşünülen bir mezar da bulmuştu. Savaşçının mezarında atı ve müzik enstrümanları da bulunmuştu. Bunların yanı sıra mezarda yastıklar, bir koyun kafası, deri çanta , keçi kemikleri de vardı. O dönemde sahip oldukları eşyalar ile gömülen Türkler, öte dünyada bu eşyaları kullanacaklarına inanıyordu.

    1500 yıllık mumyanın söz konusu yıllar içerisinde Göktürkler’in egemenlik alanında yer alan ve Türklerin yoğunlukla yaşadığı bir bölgede bulunduğunu belirten arkeoloji uzmanları, bu kalıntıların Orta Asya’daki Türklerin yaşantılarına ışık tutacağını düşünüyor. Bunun için de geniş çaplı incelemenin yapılacağı belirtildi.

                                      Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim.                                        
                                                       Esen Kalın...                                                               






Görseller: Hovd Müzesi, Moğolistan
http://www.cnnturk.com/yasam/mogolistanda-1500-yillik-turk-kadin-mezari-ortaya-cikarildi
Siberian Times, Anna Liesowska, 9 Nisan 2016
http://arkeofili.com/?p=13080
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/1500-yillik-turk-mezari-bulundu-135154h.htm
https://onturk.org/2016/04/12/mogolistanda-1500-yillik-turk-mumyasi-bulundu-haberi/#more-6295

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder