Ötüken Ormanından Ayrılmayın! ( Bilge Kağan): Rusları Çıldırtan Taşlar (Selçuklu Mezarlığı)

3 Mayıs 2016 Salı

Rusları Çıldırtan Taşlar (Selçuklu Mezarlığı)

                                                        Rusları Çıldırtan Taşlar ; 

                                         YouTube Videomuz , Abone Olmayı Unutmayın :)                                   






          Birinci Dünya Savaşının devam ettiği 1915 yılında Bitlis'i işgale gelen Ruslar , Ahlat ilçesinin kuzeyine karargah kurarlar. İlçede Türk Askeri olmadığını bilen Rus Birlikleri , Sabahın alaca karanlığında bölgeye yaklaşırlar ve gözlemlemeye başlarlar. Sabahın erken saatleri olduğu için burada boyları 5 metreyi bulan ve dimdik ayakta duran mezar taşlarını Türk Askerleri olarak zannederler. Ardından bölgeyi saatlerce top atışına tutarlar.
                                                               Selçuklu Mezarlığı ; 

         Buna rağmen tek bir askerin bile hala kıpırdamadan dimdik ayakta durması karşısında şaşkına dönen ve adeta çıldıran Ruslar tüm kuvvetleriyle Ahlat'a girerler. Gerçek Hava aydınlanınca ortaya çıkar. Ruslar top ateşi yaptıklarının Türk Askeri değil de Ahlat Selçuklu Mezarlığındaki 800 yıllık mezar taşları olduğunu gördüklerinde  büyük şaşkınlık içerisine giriyorlar. Kaybettikleri zamana yanıyorlar. Çünkü top atışlarının başlamasıyla Ahlat'ta yaşayan insanlar hızla bölgeyi terk etmiştir.  

         Ruslar ani bir baskınla ilçeye girmiş olsalar bir çok ganimet ve esir elde edeceklerdi.Selçuklu Mezar Taşları yüzyıllar sonra bile , torunlarını korumuş , Bir çok Ahlatlının canını  kurtarmıştı.
Top atışları sonrasında mezarlıkta bulunan tarihi mezar taşları büyük tahribata uğramıştır. Bunun etkileri günümüzde hala kendini göstermektedir. İlçeye yerleşen Ruslar buradaki mezar taşlarının bir bölümünü sökerek yol yapımında kullanmışlar. Çünkü kalıcı olarak geldiklerini ve bir daha bu topraklardan çıkacaklarını düşünmedikleri için hem yol yapımında hem de bazı evlerin inşasında kullanmışlardır. Bugün bu olaylar ilçede dededen toruna hala anlatılmaktadır.

       Ahlat Evliya Çelebinin seyahatnamesinde Oğuz Şehri olarak geçmektedir. Selçuklu Mezarlığı ise günümüzdeki en büyük Türk-İslam Mezarlığıdır ve bu toprakları sahiplenen bir asker gibi günümüzde hala dimdik ayaktadır.






                                   Ahlattaki Akıt Mezarlar , Kurganlar ;

        Ahlat Selçuklu Mezarlığının içerisinde akıt denilen mezar yapıları vardır. Bu mezarlar Orta Asya'daki  kurganlara benzeyen yapılardır. 11. yy'da inşa edilen bu akıtlara Anadolu'nun başka bir yerinde rastlamak mümkün değildir.Tüm bunlar Türk Kültürünün Orta Asya ile bağlantısıyla ilgilidir. Akıt Kırgızca'da son nokta , son yer anlamına gelmektedir. Tüm bunlar bize , atalarımızın Orta Asya Kültürünü Anadolu'ya taşıdığını göstermektedir. Birinci Dünya savaşında bölgeyi işgal eden Rus askerleri , Orta Asya Türk Kurganlarındaki zenginliği bildiklerinden dolayı , define bulmak amacıyla bir çok akıt mezarı tahrip etmişlerdir. Bugün Ahlat'ta çok sayıda akıt mezar bulunmaktadır.
       
       
Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim...


Kaynaklar;
http://tarihvearkeoloji.blogspot.com.tr/2015/10/ahlat.html
http://www.milliyet.com.tr/ozel-haber-ruslara-1915-hatirlatmasi-bitlis-yerelhaber-1107662/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder